Blogg

Kickstarta din förändring genom att bli förbannad på ditt nuläge!


Skämt åsido. Förbannad kanske var att ta i men för att hitta din motivation till förändring behöver du känna att du VILL ha en förändring. Ett sätt kan vara att titta närmare på vad som du tycker fungerar och vad du inte tycker fungerar samt vad av detta du faktiskt kan påverka. En mycket bra övning för detta är övningen Livshjulet som coacher ofta använder för att hjälpa klienter få en bild av sitt nuläge och identifiera områden som behöver utvecklas vilket skapar motivation till förändring.

Börja med att ladda ner en mall för ditt livshjul

Så här gör du

ska%cc%88rmklipp-2017-01-28-18-08-21

Börja med att uppskatta hur nöjd du är med respektive område i hjulet på en skala från 0-10. Siffran 0 står för att du är totalt missnöjd och siffran 10 att du är fullständigt nöjd. Du gör din uppskattning genom att rita in en halvcirkel  i respektive tårtbit så att den motsvarar din upplevelse (se bilden här nedan). Försök att fylla i hjulet snabbt, gå på känsla så att du inte funderar för mycket.

När du är klar tittar du på hur runt ditt ritade hjul är (det som är grått på bilden ovan). För att må bra behöver du ha en balans mellan livets olika delar. Ett hjul enligt det ovan skulle inte rulla så bra.

Fundera sedan över vilket område som påverkar de övriga mest. Vilket område skulle du behöva börja göra en förändring inom för att det skulle ge störst effekt på helheten? Titta närmare på just den tårtbiten. Vad skulle du behöva förändra inom det området för att komma upp till siffran 10 på skalan? Fundera också på vad du generellt sett behöver mer av i ditt liv idag för att hjulet ska bli mer balanserat.

Det största problemet i offentlig sektor


Mycket kloka ord från kloka Micco Grönholm om den förlamande felrädslan…

almedalsbladet.se

Vilket är vårt största problem? Alltså det största problemet i kommunen, landstinget, regionen, på myndigheten eller departementet?

Fundera en stund innan du svarar.

terrified-man CC BY: Public Domain Pictures

Mitt svar: Organisationens felrädsla. Alltså rädslan för att göra misstag.

Ge mig några minuter så ska jag försöka förklara varför det är det största problemet, inte bara i offentlig sektor utan också i de flesta stora företag. Jag kommer dessutom att ge handfasta tips på hur du kan motverka felrädsla, både din egen och den som finns i din organisation.

Problemet bakom de andra problemen
Oavsett vilket problem som du nyss ansåg vara det största kan det högst sannolikt inte lösas genom att vi gör som vi gjort förut. Utvecklingen går så snabbt att det inte längre finns något facit för hur dagens och morgondagens problem ska lösas. Enda sättet för oss att lära oss hur vi ska göra är att börja göra…

Visa originalinlägg 1 364 fler ord

10 steg som hjälper dig lyckas med nyårslöftet!Enligt en undersökning av YouGov förra året var det 63% av de tillfrågade som gav ett nyårslöfte om ett hälsosammare liv och 12% där nyårslöftet istället handlade om att skapa en balans mellan jobb och fritid. Av de tillfrågade svarade 32% att de hade gett upp sitt nyårslöfte helt innan januari var slut. Ytterligare några månader senare var siffran betydligt högre.

Vad är det då som gör att de flesta nyårslöften bryts så snabbt? Vad kan vi lära av dem som lyckats för att själva lyckas?

Utifrån min egen erfarenhet som coach är den främsta anledningen till att människor inte lyckas att man är orealistisk när man formulerar sitt nyårslöfte. Om man exempelvis inte tränar alls så är det dumt att bestämma sig för att sätta igång och träna fyra, fem gånger i veckan bara för att det är ett nytt år. Den andra anledningen är ofta att man inte är redo för förändring även om viljan finns.

För att lyckas är det viktigt att förstå hur en förändringsprocess fungerar och anpassa de steg vi tar till var i processen vi befinner oss. Förövrigt visar studier att för att lyckas med en förändring måste personen ha förmågan att göra det som krävs, det måste vara rätt tillfälle i livet och motivationen till förändring behöver vara hög.

10 steg som hjälper dig lyckas skapa bestående förändringar

Steg 1 – Ditt nuläge

Första steget till att skapa en förändring är att önska sig mer av livet man lever. Stanna upp och reflektera över hur ditt liv ser ut idag. Vad är du nöjd med? Vad ger dig energi? Vad tar din energi och vad skulle du vilja förändra?

Steg 2 – Din vision

Börja drömma om hur du skulle vilja att ditt liv såg ut, långt fram i tiden. Med en tydlig vision och riktning framåt blir det lättare att se vad du behöver förändra i nuet för att närma dig det du drömmer om. Fundera sedan på vad som är den största skillnaden mellan ditt liv idag och din vision. Vilket område är viktigast för dig att börja göra en förändring inom?

Steg 3 – Dina smarta mål

Skapa ett övergripande mål för det område som du vill förändra och identifiera ett konkret beteendemål som du vill börja förändra.

Steg 4 – Utforska vinster och kostnader

För att du ska komma vidare i förändringsprocessen behöver du tydligt se fler vinster än kostnader med en förändring.

Steg  5 – Stärk din förändringsvilja

Här tar du reda på din vilja till förändring och hur nära eller hur långt bort från ditt mål du står.

Steg 6 – Ladda för förändring

Inventera vilka resurser du har tillgång till idag och vad du kommer behöva för att lyckas med din förändring.

Steg 7  – Skapa strategier för framtida återfall

Fundera på vad som hindrat dig tidigare och vad som skulle kunna hindra dig i framtiden. Skapa sedan strategier för hur du ska hantera kommande utmaningar.

Steg 8 – Skapa din handlingsplan

I det här steget identifierar du allt du behöver göra framöver för att lyckas. Din handlingsplan blir som din vägvisare utmed vägen till ditt mål. Du går sedan över i handlingsfasen och börjar testa ditt nya önskade beteende.

Steg 9 – Börja veckoplanera!

För att öka dina chanser att lyckas rekommenderar jag dig att avsätta ca 20-30 min innan den nya veckan startar till att skapa en plan för den kommande veckan och reflektera över den som har varit. Detta gör att du dels vet precis vika steg du behöver ta under veckan och hur du kan undvika återfall.

Steg 10 – Coacha dig själv minst 5 minuter per dag!

Sist men inte minst är det viktigt att hitta sätt att kontinuerligt tänka på ditt mål, vad det kommer att ge dig, fira dina framgångar och reflektera och lära av eventuella misstag.

Jag önskar dig stort lycka till med ditt nya liv och vad 2016 har att komma med! 

Vill du lära dig mer om hur du ska göra för att lyckas med din förändring?

Då rekommenderar jag dig att läsa min bok ”Skapa bestående förändringar – Bli din egen coach!”. Boken lär dig mer om coaching och hur du kan coacha dig själv och om förändringsprocessen och hur du kan anpassa det du gör till var du befinner dig i processen. I boken lär du dig om varje steg i min modell och får övningarna som är kopplade till varje steg. Arbetsboken med samma namn är fullspäckad med övningar och  hjälper dig komma igång med din förändring genom ett 10-veckors kom-igång-program. Med hjälp av den mentala coachingskivan kan du programmera in dina mål mentalt och få hjälp med din dagliga coaching. Läs mer om böckerna och skivan här…

Våga dröm om en bättre värld – först då kan du vara med och skapa den!


 
När vi varje dag matas med allt elände som händer i världen är det lätt att känna sig nedstämd och uppgiven. Varje gång som vi delar eller berättar vidare allt tragiskt som händer och vår oro över hur det ska bli, skapas negativa känslor och rädslor som befästs mer och mer för varje gång. 
För att verkligen kunna göra en skillnad i ditt eget liv och för andra människor behöver du istället känna dig full av energi och hopp om framtiden.

Ur hoppet om att allt kan, behöver eller måste bli bättre föds motivation. Motivation till att göra skillnad. Skillnad för dig själv och andra.

Min vision är att alla människor ska våga drömma om en bättre värld, för sig själva och andra, samt att de har de verktyg de behöver för att sedan skapa den!

Vill du göra skillnad för andra människor – börja med dig själv!

Jag har skapat en Facebook-grupp där vi ska kunna hjälpa varandra att hitta kraft, ork och energi till att börja göra förändringar i vårt eget liv så att vi tillsammans kan bidra till en bättre värld! Välkommen!

https://www.facebook.com/groups/egencoach/

JULKLAPPSTIPS! Ny e-kurs till specialpris för dig som vill lyckas skapa bestående förändringar.


11 januari startar min nya e-kurs på Terapeutakademin! ”Skapa bestående förändringar – Bli din egen coach!”

Låt 2016 bli året då du skapar de förändringar du vill ha i ditt liv. Med den här e-kursen får du det du behöver för att lyckas!

Kursstart: 11 januari 2016

Specialpris 1995 kr (ord pris 2995 kr) OBS! Begränsat antal platser!
Specialpriset gäller vid anmälan och betalning innan 1 januari 2016. 

 

skivaebok
I kurspriset ingår även min bok med samma namn som kursen (e-bok) och den tillhörande mentala coachingskivan (värde ca 298 kr)

Under åtta veckor kommer jag lära dig dig grunderna i coaching och hur du kan coacha dig själv. Du får förståelse för de olika faser vi går igenom under en förändringsprocess och vad du behöver göra för att gå igenom samtliga faser och tillslut göra ditt önskade beteende till en vana. Du lär dig en enkel och effektiv modell som steg för steg hjälper dig genom hela förändringsprocessen och hur du hanterar de motgångar och utmaningar som du kan stöta på under resans gång. Jag finns tillgänglig för dig under hela kursen så att du får den hjälp med materialet som du behöver och att du kan ställa dina frågor. Du har även möjlighet att boka in separata personliga coachingsamtal under kursens gång till ett rabatterat pris.

Innehållet i kursen

Vecka 1: Coaching och förändringsprocessen

 • Vad är coaching
 • Förståelse för förändringsprocessen
 • Coacha dig själv
 • GROW-modellen

Vecka 2 – Utforska nuet och lär känna dig själv

 • Coachingöverenskommelsen
 • Värderingskartläggning
 • Mäktiga ögonblick
 • Livshjul och värderingshjul
 • Energibudget och energislukande tankar
 • Din tidslinje

Vecka 3 – Skapa din vision

 • Vad är en vision
 • Visualiseringsövning – din vision
 • Brevet från framtiden

Vecka 4 – Formulera ditt SMARTa mål

 • Vad är ett mål? Och varför behöver vi sätta mål?
 • SMART-modellen
 • Olika typer av mål
  • Utvecklingsmål
  • Resultatmål
  • Beteendemål

Vecka 5 – Utforska vinster och kostnader och mät din förändringsvilja

 • Ambivalens och förändringsprocessen
 • Ambivalenskorset
 • Motivationens betydelse
 • Mät avståndet till ditt mål och din motivation
 • Hitta rätt strategi beroende på vilken fas du befinner dig i förändringsprocessen

Vecka 6 – ladda för förändring och minska risken för återfall

 • Resursinventering
 • Bryt gamla kopplingar och skapa nya
 • Våra föreställningar
 • Ändra begränsande föreställningar
 • De vanligaste fallgroparna
 • Identifiera dina utmaningar
 • skapa strategier för eventuella återfall

Vecka 7 – Skapa din handlingsplan

 • Ditt beteendeprojekt
 • Sammanfatta dina mål och ditt syfte
 • Dina resurser
 • Dina hinder, utmaningar och strategier
 • Aktiviteter
 • Utvärdera dina framsteg
 • Dokumentera din process

Vecka 8 – Din veckoplan och din dagliga coaching

 • Utvärdera veckan som har varit
 • Din veckoplan
 • Din dagliga coaching
 • Visualiseringsövning: Ladda batterierna

Passar dig som:

 • vill göra en förändring i ditt liv; sluta röka, gå ner i vikt, börja träna, byta jobb, utveckla dina relationer, stressa mindre med mera.
 • inte trivs med din situation idag men kanske inte vet vad du vill
 • vill lära dig mer om dig själv och utvecklas som person
 • vill lära dig att ta kontroll över det som påverkar dig och skapa det liv du drömmer om
 • brinner för att hjälpa andra utvecklas men som vet att du behöver börja med din egen utveckling innan du coachar andra.

Mål med kursen:

 • Du har lärt dig en hur du kan coacha dig själv och hittat en metod för hur du ska använda denna färdighet i din egen vardag
 • Du har en tydlig vision för framtiden och du är klar över dina värderingar
 • Du vet vart du står idag i förhållande till det liv du egentligen vill leva
 • Du vet hur du skapar tydliga effektiva mål och hur du skapar handlingsplaner som hjälper dig att nå dessa
 • Du har förståelse för hur förändringsprocessen ser ut, vad som påverkar och vad du behöver för att ta dig till nästa steg i processen
 • Du vet hur dina tankar och känslor påverkar dina beteenden och hur du kan påverka dessa så att de hjälper dig
 • Du förstår hur dina mål och din motivation hänger ihop med dina värderingar och prioriteringar och hur du kan göra för att bli mer motiverad
 • Du har lärt dig hur du ska göra för att inte trilla tillbaka i gamla mönster och hur du kan hantera eventuella motgångar
 • Du förstår betydelsen av din veckoplanering och din daglig coaching för att lyckas.

Kontakta mig för att få mer information om kursen här eller ring mig på mobilnummer 0723 890 290.

Klicka här för att komma till Terapeutakademin så att du kan göra din anmälan redan idag!

Nu nalkas jul(stressen)


Igår tände vi andra ljuset i adventsljusstaken. Snart är den här – julen. Högtiden vi alla väntar på. Då familjen ska samlas och ha trevligt tillsammans. Barnen ska få leka med varandra och glädjas över sina klappar. När doften av saffran och andra härliga kryddor sprider julstämning. En högtidshelg då alla önskningar slår in och alla är lugna och lyckliga. Eller?

För många är julen något helt annat än den drömbild som målas upp. Speciellt i dessa tider när krigets svarta dimma ligger tung över oss alla. Många människor kommer även här i Sverige att fira jul under väldigt tragiska omständigheter.

Trots att det ändå är många av oss som får fira en jul tillsammans med sina nära och kära, med tak över huvudet och bord fulla med julmat – är julen ofta den högtid som skapar mest stress och ångest.

Det är så lätt att dras in i den stress som finns kring julen. För att inte dras med i detta är det viktigt att reflektera och bestämma sig för vad som är viktigt för just dig och din familj och sedan se till att det blir som ni vill ha det. Det tänker jag göra!

Skapa din bästa jul!

 1. Börja med att boka in 15 minuters reflektion med dig själv och kanske din partner. Välj det som blir bäst för dig (er).
 2. När det är dags för reflektion ställer du följande frågor till dig själv (och kanske din partner):
  • Hur vill du (ni) att din (er) jul ska vara? (Om allt var möjligt)
  • Vilka människor vill du (ni) ha omkring dig (er)?
  • Hur vill du (ni) känna dig (er)?
  • Vad är viktigt för dig (er) med julen? Vad är det egentligen som betyder något?
  • Hur vill du (ni) fördela er tid under julafton och övriga dagar i jul?
  • Hur vill du (ni) känna dig (er) innan, under och efter jul?
  • Vad behöver du (ni) säga ja till för att det ska bli så som du (ni) önskar?
  • Vad behöver du (ni) säga nej till för att få det så som du (ni) vill ha det? På vilket sätt vill du (ni) säga nej?
  • Vilka människor behöver få ta del av dina (era) behov?
  • Vad behöver verkligen göras innan jul och vad skulle du (ni) kunna sluta göra som du (ni) brukar göra?
  • Vad mer behöver du (ni) göra för att julen ska bli så som du (ni) önskar?
 3. När du vet hur du (ni) vill att tiden innan, under och efter julen ska vara är det viktigt att du (ni) bestämmer dig (er) för att agera och prioritera till 100 % i enlighet med detta.
 4. Sen är det dags att börja njuta av julen och ta vara på varje tillfälle som du (ni) får för julmys!

Jag önskar av hela mitt hjärta att du och din familj får den bästa möjliga julen utifrån de förutsättningar som ni har! Låt detta bli en jul när vi fokuserar på det fina vi har i livet och att vi alla kan ge kärlek till varandra och våra medmänniskor. Lycka till! 🙂

/Eva

Damage Control – att coacha sig själv när oturen är framme


Livet går inte alltid på räls… Idag var det en sån där morgon, när inget blir som man hade tänkt sig. Ett perfekt tillfälle att coacha sig själv. Tänkte dela med mig av min hemska start på dagen och hur jag coachade mig själv i situationen. Sedan kan du reflektera över frågorna längst ned på sidan för att bli bättre på att hantera situationer som ofta får dig på dåligt humör eller på annat sätt som du inte mår bra av.

Min morgon…

06.00 klockan ringer, istället för att trycka på snooze stänger jag av alarmet, somnar om och vaknar 40 min senare. Sonen febrig och tokförkyld så jag bestämmer mig för att jobba hemifrån idag.

Ut till köket för att börja göra frukost. Startar kaffebryggaren med fyra koppar innan jag går in till Emil med frukost. När jag kommer ut i köket så står kaffekannan kvar vid diskhon och fyra koppar kaffe har runnit ut ur kaffebryggaren rakt ut på bänkar, golv, i och utanpå lådor.. ja överallt!

 1. Tänker alla svordomar jag kommer på…
 2. Biter mig i läppen och tänker: ”Ok Eva, det här är allt annat än kul men försök vända det här nu. Du vinner inget på att tycka synd om dig och beklaga dig. Jag tar ett djupt andetag och räddar det som räddas kan..
 3. Hmn…Vad vill jag vända den här situationen till? Det ska inte få förstöra hela dagen. Jag vill känna ett lugn och snabbt få undan allt kaffe.
 4. Hur känner jag mig nu? Irriterad och att det visst är lite synd om mig 🙂
 5. Vad kan jag göra för att bli lugn och fokuserad på uppgiften?
 6. Jag kan; sätta på bra musik, ta ett djupt andetag och knyta handen (min trigger för att känna mig lugn), sätta situationen i en annan ram ”tänk vad bra, nu fick jag äntligen städat i mina lådor och vad luckorna blir rena….” ”Vilken tur att jag inte behövde stressa iväg till jobbet”.
 7. Vad behöver jag just nu? En stor ny kopp kaffe och sätta igång arbetsdagen 🙂
 8. Känns bättre, laddar om kaffebryggaren
 9. Passar på att sjunga med i låten som spelas på radion
 10. 07.50: Redo att sätta igång med dagens nya utmaningar!

Hur kan du bli bättre på att hantera utmanande situationer?

Alla är vi ju olika. Reflektera gärna över vilka situationer du känner att du lätt tappar kontrollen, blir arg eller liknande. När du har hittat en liknande situation så kan du reflektera över följande frågor:

 • Nästa gång du hamnar i en liknande situation…
 • Hur vill du hantera en liknande situation i framtiden?
 • Vad vill du känna, tänka, göra, säga o.s.v.?
 • Vad kan du göra nästa gång så att du kan agera, tänka o.s.v. så som du vill? Spåna fram så många alternativ som du kan.
 • Vilken strategi vill du prova nästa gång du hamnar i sen sådan situation?
 • Träna in en mental bild av hur du vill hantera situationen nästa gång. Slut ögonen och spela upp en bild i ditt inre där du ser dig själv hantera situationen precis så som du skulle vilja agera, tänka, känna o.s.v. Ju fler gånger du tränar på att se detta spelas upp i ditt inre, desto större chans är det att din önskade bild blir till verklighet.

Lycka till med dina utmaningar!

Kommentera gärna om du undrar något och gilla och dela gärna om du tyckte att det här inlägget gav dig något 🙂 / Eva</em

//platform.twitter.com/oct.js
twttr.conversion.trackPid(‘ntkg6’, { tw_sale_amount: 0, tw_order_quantity: 0 });


E-kurser på Terapeutakademin ABÅh det händer så otroligt mycket roligt i mitt liv just nu. Jag är så tacksam för allt och alla fina människor jag har runt mig.

I väntan på sista korrekturet på mina böcker har jag äntligen fått iväg min inspelade mentala coachingskiva för produktion och gjort klart omslag och avtal för den.

Sen har jag nu också gjort klart materialet till den e-kurs jag kommer att köra via Terapeutakademin med start den 19 okt – Grundläggande coaching.

Det är en grundkurs i coaching och det coachande förhållningssättet. Kursen passar dig som vill lära dig mer om coaching och hur du kan använda de coachande verktygen när du coachar dig själv eller dina nära och kära. Läs mer om kursen på Terapeutakademins hemsida terapeutakademin.se

Den 11 januari har du chansen att börja ditt nya liv, på allvar! Då kör jag nämligen igång en 10 veckor lång e-kurs ”Skapa bestående förändringar – Bli din egen coach”. Kursen ger dig de bästa möjliga förutsättningarna för att du ska lyckas göra de förändringar som du önskar i ditt liv. Min kommande bok och övningsbok med samma namn som kursen kommer att ingå som kurslitteratur. Är du redo att en gång för alla skapa de förändringar som du önskar i ditt liv. Anmäl ditt intresse genom att skicka ett PM till mig redan nu så kan jag skicka mer info om kursen längre fram. Det kommer att vara ett begränsat antal platser.

Väl mött!

Eva Sandsjö Liljedahl