Kickstarta din förändring genom att bli förbannad på ditt nuläge!


Skämt åsido. Förbannad kanske var att ta i men för att hitta din motivation till förändring behöver du känna att du VILL ha en förändring. Ett sätt kan vara att titta närmare på vad som du tycker fungerar och vad du inte tycker fungerar samt vad av detta du faktiskt kan påverka. En mycket bra övning för detta är övningen Livshjulet som coacher ofta använder för att hjälpa klienter få en bild av sitt nuläge och identifiera områden som behöver utvecklas vilket skapar motivation till förändring.

Börja med att ladda ner en mall för ditt livshjul

Så här gör du

ska%cc%88rmklipp-2017-01-28-18-08-21

Börja med att uppskatta hur nöjd du är med respektive område i hjulet på en skala från 0-10. Siffran 0 står för att du är totalt missnöjd och siffran 10 att du är fullständigt nöjd. Du gör din uppskattning genom att rita in en halvcirkel  i respektive tårtbit så att den motsvarar din upplevelse (se bilden här nedan). Försök att fylla i hjulet snabbt, gå på känsla så att du inte funderar för mycket.

När du är klar tittar du på hur runt ditt ritade hjul är (det som är grått på bilden ovan). För att må bra behöver du ha en balans mellan livets olika delar. Ett hjul enligt det ovan skulle inte rulla så bra.

Fundera sedan över vilket område som påverkar de övriga mest. Vilket område skulle du behöva börja göra en förändring inom för att det skulle ge störst effekt på helheten? Titta närmare på just den tårtbiten. Vad skulle du behöva förändra inom det området för att komma upp till siffran 10 på skalan? Fundera också på vad du generellt sett behöver mer av i ditt liv idag för att hjulet ska bli mer balanserat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s