10 steg som hjälper dig lyckas med nyårslöftet!Enligt en undersökning av YouGov förra året var det 63% av de tillfrågade som gav ett nyårslöfte om ett hälsosammare liv och 12% där nyårslöftet istället handlade om att skapa en balans mellan jobb och fritid. Av de tillfrågade svarade 32% att de hade gett upp sitt nyårslöfte helt innan januari var slut. Ytterligare några månader senare var siffran betydligt högre.

Vad är det då som gör att de flesta nyårslöften bryts så snabbt? Vad kan vi lära av dem som lyckats för att själva lyckas?

Utifrån min egen erfarenhet som coach är den främsta anledningen till att människor inte lyckas att man är orealistisk när man formulerar sitt nyårslöfte. Om man exempelvis inte tränar alls så är det dumt att bestämma sig för att sätta igång och träna fyra, fem gånger i veckan bara för att det är ett nytt år. Den andra anledningen är ofta att man inte är redo för förändring även om viljan finns.

För att lyckas är det viktigt att förstå hur en förändringsprocess fungerar och anpassa de steg vi tar till var i processen vi befinner oss. Förövrigt visar studier att för att lyckas med en förändring måste personen ha förmågan att göra det som krävs, det måste vara rätt tillfälle i livet och motivationen till förändring behöver vara hög.

10 steg som hjälper dig lyckas skapa bestående förändringar

Steg 1 – Ditt nuläge

Första steget till att skapa en förändring är att önska sig mer av livet man lever. Stanna upp och reflektera över hur ditt liv ser ut idag. Vad är du nöjd med? Vad ger dig energi? Vad tar din energi och vad skulle du vilja förändra?

Steg 2 – Din vision

Börja drömma om hur du skulle vilja att ditt liv såg ut, långt fram i tiden. Med en tydlig vision och riktning framåt blir det lättare att se vad du behöver förändra i nuet för att närma dig det du drömmer om. Fundera sedan på vad som är den största skillnaden mellan ditt liv idag och din vision. Vilket område är viktigast för dig att börja göra en förändring inom?

Steg 3 – Dina smarta mål

Skapa ett övergripande mål för det område som du vill förändra och identifiera ett konkret beteendemål som du vill börja förändra.

Steg 4 – Utforska vinster och kostnader

För att du ska komma vidare i förändringsprocessen behöver du tydligt se fler vinster än kostnader med en förändring.

Steg  5 – Stärk din förändringsvilja

Här tar du reda på din vilja till förändring och hur nära eller hur långt bort från ditt mål du står.

Steg 6 – Ladda för förändring

Inventera vilka resurser du har tillgång till idag och vad du kommer behöva för att lyckas med din förändring.

Steg 7  – Skapa strategier för framtida återfall

Fundera på vad som hindrat dig tidigare och vad som skulle kunna hindra dig i framtiden. Skapa sedan strategier för hur du ska hantera kommande utmaningar.

Steg 8 – Skapa din handlingsplan

I det här steget identifierar du allt du behöver göra framöver för att lyckas. Din handlingsplan blir som din vägvisare utmed vägen till ditt mål. Du går sedan över i handlingsfasen och börjar testa ditt nya önskade beteende.

Steg 9 – Börja veckoplanera!

För att öka dina chanser att lyckas rekommenderar jag dig att avsätta ca 20-30 min innan den nya veckan startar till att skapa en plan för den kommande veckan och reflektera över den som har varit. Detta gör att du dels vet precis vika steg du behöver ta under veckan och hur du kan undvika återfall.

Steg 10 – Coacha dig själv minst 5 minuter per dag!

Sist men inte minst är det viktigt att hitta sätt att kontinuerligt tänka på ditt mål, vad det kommer att ge dig, fira dina framgångar och reflektera och lära av eventuella misstag.

Jag önskar dig stort lycka till med ditt nya liv och vad 2016 har att komma med! 

Vill du lära dig mer om hur du ska göra för att lyckas med din förändring?

Då rekommenderar jag dig att läsa min bok ”Skapa bestående förändringar – Bli din egen coach!”. Boken lär dig mer om coaching och hur du kan coacha dig själv och om förändringsprocessen och hur du kan anpassa det du gör till var du befinner dig i processen. I boken lär du dig om varje steg i min modell och får övningarna som är kopplade till varje steg. Arbetsboken med samma namn är fullspäckad med övningar och  hjälper dig komma igång med din förändring genom ett 10-veckors kom-igång-program. Med hjälp av den mentala coachingskivan kan du programmera in dina mål mentalt och få hjälp med din dagliga coaching. Läs mer om böckerna och skivan här…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s