Damage Control – att coacha sig själv när oturen är framme


Livet går inte alltid på räls… Idag var det en sån där morgon, när inget blir som man hade tänkt sig. Ett perfekt tillfälle att coacha sig själv. Tänkte dela med mig av min hemska start på dagen och hur jag coachade mig själv i situationen. Sedan kan du reflektera över frågorna längst ned på sidan för att bli bättre på att hantera situationer som ofta får dig på dåligt humör eller på annat sätt som du inte mår bra av.

Min morgon…

06.00 klockan ringer, istället för att trycka på snooze stänger jag av alarmet, somnar om och vaknar 40 min senare. Sonen febrig och tokförkyld så jag bestämmer mig för att jobba hemifrån idag.

Ut till köket för att börja göra frukost. Startar kaffebryggaren med fyra koppar innan jag går in till Emil med frukost. När jag kommer ut i köket så står kaffekannan kvar vid diskhon och fyra koppar kaffe har runnit ut ur kaffebryggaren rakt ut på bänkar, golv, i och utanpå lådor.. ja överallt!

 1. Tänker alla svordomar jag kommer på…
 2. Biter mig i läppen och tänker: ”Ok Eva, det här är allt annat än kul men försök vända det här nu. Du vinner inget på att tycka synd om dig och beklaga dig. Jag tar ett djupt andetag och räddar det som räddas kan..
 3. Hmn…Vad vill jag vända den här situationen till? Det ska inte få förstöra hela dagen. Jag vill känna ett lugn och snabbt få undan allt kaffe.
 4. Hur känner jag mig nu? Irriterad och att det visst är lite synd om mig 🙂
 5. Vad kan jag göra för att bli lugn och fokuserad på uppgiften?
 6. Jag kan; sätta på bra musik, ta ett djupt andetag och knyta handen (min trigger för att känna mig lugn), sätta situationen i en annan ram ”tänk vad bra, nu fick jag äntligen städat i mina lådor och vad luckorna blir rena….” ”Vilken tur att jag inte behövde stressa iväg till jobbet”.
 7. Vad behöver jag just nu? En stor ny kopp kaffe och sätta igång arbetsdagen 🙂
 8. Känns bättre, laddar om kaffebryggaren
 9. Passar på att sjunga med i låten som spelas på radion
 10. 07.50: Redo att sätta igång med dagens nya utmaningar!

Hur kan du bli bättre på att hantera utmanande situationer?

Alla är vi ju olika. Reflektera gärna över vilka situationer du känner att du lätt tappar kontrollen, blir arg eller liknande. När du har hittat en liknande situation så kan du reflektera över följande frågor:

 • Nästa gång du hamnar i en liknande situation…
 • Hur vill du hantera en liknande situation i framtiden?
 • Vad vill du känna, tänka, göra, säga o.s.v.?
 • Vad kan du göra nästa gång så att du kan agera, tänka o.s.v. så som du vill? Spåna fram så många alternativ som du kan.
 • Vilken strategi vill du prova nästa gång du hamnar i sen sådan situation?
 • Träna in en mental bild av hur du vill hantera situationen nästa gång. Slut ögonen och spela upp en bild i ditt inre där du ser dig själv hantera situationen precis så som du skulle vilja agera, tänka, känna o.s.v. Ju fler gånger du tränar på att se detta spelas upp i ditt inre, desto större chans är det att din önskade bild blir till verklighet.

Lycka till med dina utmaningar!

Kommentera gärna om du undrar något och gilla och dela gärna om du tyckte att det här inlägget gav dig något 🙂 / Eva</em

//platform.twitter.com/oct.js
twttr.conversion.trackPid(‘ntkg6’, { tw_sale_amount: 0, tw_order_quantity: 0 });


2 reaktioner på ”Damage Control – att coacha sig själv när oturen är framme

 1. Åh vad du är klok Eva!! Tack för dina ord och din hjälp på vägen! Andning praktiserar jag redan, men när jag är mitt i en situation är det så lätt att dras med, särskilt när det är en annan person inblandad också!

  Varma kram till dig! ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s